7 травня 2020 р.

9 травня відмічається день закінчення страшної, безмірно жорстокої війни, яка тривала 1418 днів і ночей.


Історія Дня Перемоги як всенародного свята розпочалася 8 травня 1945 року за рішенням Президії Верховної Ради СРСР.

Перше свято Перемоги 9 Травня

Шлях до перемоги був довгим випробуванням. Вона була завойована мужністю, бойовою майстерністю і героїзмом радянських воїнів на полях битв, самовідданою боротьбою партизан і підпільників за лінією фронту, щоденним трудовим подвигом працівників тилу, об’єднаними зусиллями антигітлерівської коаліції і антифашистського руху.

Берлін був узятий 2 травня, але німецькі війська чинили запеклий опір Червоній армії ще більше тижня, перш ніж фашистським командуванням, щоб уникнути марного кровопролиття, було, нарешті, прийнято рішення про капітуляцію.
Незабаром з радіоприймачів по всій країні зазвучав урочистий голос Юрія Левітана : «9 травня 1945 року у Берліні представниками германського верховного командування підписаний акт про беззастережну капітуляцію германських збройних сил. Велика Вітчизняна війна, яку вів радянський народ проти німецько-фашистських загарбників, нарешті завершена.
Німеччина повністю розгромлена. Товариші червоноармійці, червонофлотці, сержанти, старшини, офіцери армії і флоту, генерали, адмірали і маршали, вітаю вас із переможним завершенням Великої Вітчизняної війни. Вічна слава героям, полеглим у боях за свободу і незалежність нашої Батьківщини!»

За наказом І. Сталіна цього дня в Москві був даний грандіозний салют з тисячі гармат. Указом Президії Верховної Ради СРСР в ознаменування переможного завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників та історичних перемог Червоної армії 9 травня було оголошено Днем Перемоги.

.........#джерело_сайт_Корпоративус_