17 листопада 2020 р.

День ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ


  З нагоди Дня Гідності та Свободи, що відзначаємо в Україні щороку 21 листопада, в нашій бібліотеці розгорнуто тематичну книжкову виставку. Нагадаємо, що цього дня в нашій державі віддають шану патріотизму та мужності громадян, які були учасниками Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013–2014 років і стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та прагнень до європейського майбутнього.

На виставці експоновано видання відповідної тематики українських та зарубіжних авторів.
Виставка триватиме до 24го листопада, усі бажаючі можуть долучитись до перегляду. 

4 листопада 2020 р.

ТАМ, ДЕ ЖИВЕ РІДНА МОВА, ЖИВЕ УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД (До Дня української писемності та мови)

 




 Історія свята.

Свято встановлено 6 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ N1241/97 “Про День української писемності та мови. ” В Указі зазначено: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця.”


Пропонуємо Вашій увазі виставку літератури з нагоди Дня української писемності та мови.

Мово рідна! Ти є вічність. Ти є Правда, Добро і Краса народу нашого. Тож такою і будь вічно, мово рідна! А з тобою будемо вічними і ми, діти твої, на розкішних і безкінечних берегах твоїх.









а

16 жовтня 2020 р.

17 жовтня-День солодощів

 
  

 Ми з дитинства чуємо, що «солодке шкідливо для здоров’я». Але як бути, якщо без повітряних тістечок, хрусткого печива, ніжних бісквітів та тануть у роті шоколадок життя втрачає яскраві фарби? Невиправних ласунів повинен порадувати той факт, що є й корисні солодощі: при розумному споживанні вони і настрій піднімуть, і фігуру збережуть, і здоров’ю не зашкодять. Отже, які солодощі корисні?

Найкорисніші солодощі для фігури:

1. Мед

2.Чорний шоколад

3. Цукати

4. Сухофрукти

5. Зефір

6. Мармелад

7. Халва

8. Варення

9.Очеретяний цукор

10.Фрукти, ягоди




28 вересня 2020 р.

Вітрила її долі

Відбувся творчий звіт аматорів сцени Центру культури, дозвілля та спорту

"І в серці моїм переможнії співи лунають"

Присвячений 150-ій річниці від Дня народження Лесі Українки.

Книгозбірні Княгининівської громади долучились до заходу,створивши креативну мультимедійну книжкову виставку "ВІТРИЛА ЇЇ ДОЛІ".

До вашої уваги,відгук про дійство,устами члена комісії-Фурдило Нінини Антонівни:

"Шановні колеги по професії та аматори сцени славного Княгининка!  Отримала  велику насолоду  від фахової роботи працівників культури – проведеного творчого звіту «…І в серці моїм переможнії співи лунають», приуроченого 150-й річниці від дня народження Лесі Українки! 

 У концерті-елегії  було продумане  все – від виставки «Іграшки Лесиного краю» і її презентації талановитим подружжям: художниці Ірини Сардак-Бондарук і майстра народних ремесел Андрія Бондарука та стильної  мультимедійної книжкової виставки «Вітрила її долі», по-сучасному презентованої переможницею конкурсу «Кращий за професією 2017» Оксаною Глушко… від режисури задуму, його відео супроводу і озвучення… від репертуару, який був насичений піснями на вірші геніальної Лесі Українки і декламуванням її невмирущого слова до народної музики у виконанні неперевершених віртуозів – народного аматорського ансамблю народної музики «Волинські візерунки»!  Директорці Центру культури, дозвілля та спорту Княгининівської громади Вікторії Мельничук - уклін! 

Тут все було Леся Українка… 

І тут вкладена велика праця і велика любов до того, що ці неймовірно талановиті люди щоденно роблять для своїх односельчан,  для всієї громади задля... України в Україні! 

Моє вам шанування і вдячність, що то все чула і бачила!!! 

Нових вам проєктів і мрій …про проєкти, які неодмінно БУДУТЬ підтримуватися Княгининівською громадою і Луцькою міською радою! Здоров’я, удачі й успіхів – усій команді й кожному окремо!".





7 вересня 2020 р.

Для чого людині читати книги



 

Сучасне людство через велику кількість різних можливостей отримувати інформацію в своїй більшості практично перестало приділяти увагу читанню книг. Інтернет з його безмежними можливостями, соціальні мережі, віднімають багато часу та затьмарили таке колись улюблене багатьма заняття, як читання книг.

Але провести вечір з книгою в руках – значить отримати не тільки естетичну насолоду. Користь від читання гарної книги величезна.

Хороша книга – справжнє джерело знань, здатне збагатити життя людини. У будь-яку вільну хвилину потрібно відкривати її і черпати з цього джерела все те, що є корисним для духовного здоров’я. Але буває, що звичка читати втрачена. Що робити? Як знову її знайти?

Правильно підібрана книга здатна дати можливість відпочити і розслабитися. Але не тільки. Вона:

розширює обрій людини, відкриває нові горизонти, дає розуміння цінності життя;
поповнює словниковий запас, що допомагає спілкуватися з іншими людьми, точно формулювати свої думки, позбавлятися від непотрібних слів, що засмічують мову;
змушує мозок продуктивно працювати, роздумувати над сюжетом твору, робити висновки;
розвиває логіку, робить розум гострим, покращує спостережливість;
дає можливість знаходити вихід зі складних ситуацій, пізнавати психологію відносин;
піднімає настрій, позбавляє від стресу;
впливає на моральні цінності.

Все це відноситься до тих книг, відкривши які хочеться дочитати до кінця, до останньої сторінки. Це ті книги, які змушують думати, зіставляти, приймати рішення, ставити себе на місце героїв.



Змусити себе читати не важко

У будь-якій справі, простому або складному, завжди потрібна мотивація. Нехай стимулом для читання книг буде величезна користь, яку приносить це заняття.

Розуміючи важливість читання можна позбутися від інертності і ліні, перебороти які досить важко. У такій справі головне – почати, змусити себе зусиллям волі читати книги. Адже встає сама людина рано вранці по будильнику, коли робити це зовсім не хочеться і йде на роботу, тому що знає: треба.

Так і в цьому випадку, почніть з складання списку книг, які необхідно прочитати.

Яку вибрати книгу – вирішує кожен самостійно, виходячи зі своїх бажань і переваг. Скласти список творів, які слід прочитати – значить зробити перший крок до того, щоб повернути книгу в свій розпорядок дня.

Звичка робити записи

Під час прочитання книги корисно робити деякі записи в блокноті. Це можуть бути ваші думки про прочитане, цитати що сподобалися. З плином часу такі записи допоможуть відновити в пам’яті прочитане і щиро здивуватися тому, що ви відчували при читанні даного твору, які зробили висновки.

З віком людина змінюється, і такі записи приносять задоволення від знання того, яку корисну і цікаву книгу ви колись читали, як про неї міркували.

Звичка читати

Серед суєти і постійної завантаженості роботою не завжди вдається знайти час для читання. Однак, зробити це просто необхідно. Знайти час для книги, при цьому зменшивши перегляд ТБ і перебування в соцмережах – значить виробити корисну звичку читати.

Розставте правильно пріоритети. Що дає перегляд серіалу, перегляд газет, крім витраченого марно часу? Книга здатна дати набагато більше. Виробити звичку читати можна тільки постійністю.

Знайти час для читання – не проблема

Для того, щоб повернути книгу в звичний розпорядок дня необхідно знайти для неї час. Найкраще читати книгу в ранкові години, коли думки не завантажені нічим стороннім, а свідомість і розум свіжі. В цей час книга сприймається з найбільшою користю.

Добре читати книгу і перед сном. Таке проведення часу не тільки дає багато інформації, але і заспокоює, умиротворяє, налаштовує на сон. Для початку вечірнє читання можна обмежити 15-20 хвилинами. Згодом звичка читати вечорами сподобається і буде тривати більш тривалий час, поки книга не стане вечірньою необхідністю.

Читати книгу можна, де завгодно: в транспорті, стоячи в черзі, чекаючи кого-то. Дейл Карнегі радив виривати з книг сторінки і класти їх у кишеню, щоб при будь-якому зручному випадку діставати їх і читати. І нехай такий метод здасться варварським, але він дуже ефективний у справі відновлення читання книг.

Книги, які “не йдуть”

Буває, що твір не сприймається з першого разу і книга відкладається на полицю. Але якщо так поступати з кожним виданням, то можна взагалі перестати читати.

Найкорисніші книги не завжди відразу сприймаються розумом. В такому випадку не варто поспішати. Читайте ще. І тільки тоді, коли прочитано чимало, а книга «невразила» – відкладіть її на час.

Знайти однодумців

Спілкування з тими, хто життя не уявляє без читання книг принесе неоціненну користь. З такими людьми можна ділитися враженнями про прочитане, дізнаватися у них про книги, які варто прочитати. Спілкування з книголюбами розширює обрій, робить ваше заняття цікавим і осмисленим.

Книга в електронному форматі

Сучасні технології пропонують споживачам читати книгу в електронному вигляді. Така книга зручна, проста у використанні, компактна. Вона дозволяє закачувати будь-яку літературу, яку можна читати, де завгодно.

У паперовому палітурці книги мають більше переваг. Вони здатні дарувати задоволення від дотику до сторінок, дозволяють відчути запах типографської фарби. Традиційна книга є екологічно чистою продукцією, здатної заспокоїти нервову систему, подарувати виключно позитивні емоції від спілкування з “натуральним” книжковим виданням.

Який би варіант книги ви не вибрали – головне, щоб вона була читана, щоб дозволяла рости духовно, дарувала багато нового і непізнаного, збагачувала внутрішній світ.

Люди, які багато і плідно читають цікаві оточуючим, внутрішньо наповнені, здатні впоратися зі своїми життєвими негараздами і допомогти іншим в їх подоланні

27 серпня 2020 р.


 
Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Як відомо, 29 серпня 2014 року розпочався вихід українських військових з оточення під Іловайськом на Донбасі. Регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.
У цей час саме поспіли соняхи, але збирати їх було складно, адже в серпні 2014 року в цих соняхах, зокрема, тривали бої й залишалися загиблі українські захисники. Тому сонях – символ скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.


7 серпня 2020 р.

ЗАКОН ПРО П'ЯТЬ КОЛОСКІВ


7 серпня1932
 року Центральний Виконавчий Комітет і Рада Народних Комісарів СРСР прийняли закон «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та про зміцнення громадської (соціалістичної) власності», відповідно до якого розкрадання колгоспного майна каралося позбавленням волі на строк понад 10 років або розстрілом. Власноруч написаний Йосифом Сталіним на хвилі боротьби з крадіжками «кооперативного і колгоспного майна», що нібито спричинили «хлібозаготівельну кризу», цей законодавчий акт в народі зажив сумної слави закону «про п'ять колосків».

31 липня 2020 р.

УВАГА📢📢📢КОНКУРС📢📢📢

🖍️Бібліотека с.Княгининок запрошує усіх книгоманів долучитись до конкурсу відеопоезій #60_seconds_of_video_poetry , який пройде в соціальній мережі FBOOK з 1 по 24 серпня 2020 року.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖

🖍️Мета проведення конкурсу – популяризація  читання, зокрема власної поезії, збільшення україномовного контенту у соціальних мережах: найкращих надбань української класичної та сучасної поезії.
📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖

🖍️Тема: "Моя квітуча Україна". Учасники можуть обрати вірш або уривок з вірша будь-якого українського автора українською мовою або читати власний вірш.Учасниками можуть стати особи будь-якого віку.

🖍️Період проведення конкурсу: 1 серпня 2020 року – 24 серпня 2020 року.

🖍️Переможців оголосимо – 24  серпня 2020 року на сторінці   #бібліотека_с_Княгининок у соціальній мережі Facebook.

🖍️Переможці отримають в подарунок чудові книги та будуть нагороджені дипломами,а також їхні відеоролики будуть розміщені на офіційній сторінці бібліотеки с.Княгининок.📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖📖

🖍️Вибір переможців-читців відбудеться за наступними критеріями:

🖍️за найбільшою кількістю «вподобайок» під відеороликом у соціальній мережі Facebook, за умови виконання всіх умов конкурсу
за рішенням експертного журі.☝️ Журі буде враховувати відповідність темі, креативний підхід, формат подачі та загальне враження від відеоролика.

🖍️Зареєструватись на участь у конкурсі можна з 15.07. до 10.08.2020 року, вказати  посилання на профіль користувача в мережі Facebook

, ім’я та прізвище, вік, назву населеного пункту, де проживає дитина, яка читатиме вірш, електронну скриньку.Учасниками можуть бути усі жителі Волинської обл.

🖍️Читець має записати відеоролик з декламуванням вірша/уривка. Тривалість відеоролика не має перевищувати 60 секунд. Креативний підхід заохочується.
Відеоролик викладається в обліковому записі у соціальній мережі Facebook з вказанням хештегів Конкурсу – #60_seconds_of_video_poetry , #бібліотека_с_Княгининок ,
#Моя_квітуча_Україна,
#День_Незалежності,
#Центр_культури_дозвілля_та_спорту
До конкурсу приймається не більше ОДНОГО відеоролика від одного Читця.

🖍️За детальною інформацією щодо конкурсу ви можете звертатись на пошту:👇👇👇
mayakubiblio@gmail.com

28 липня 2020 р.

До Дня хрещення Київської Русі-України у нашій бібліотеці презентовано книжкову виставку


Православні віряни 28 липня відзначають День хрещення Київської Русі-України і водночас вшановують пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі.  
Серед усіх реформ Руської держави, здійснених князем Володимиром, найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з того нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство й криваві жертви, цілковито себе вичерпала . Із прийняттям християнства Київська держава, згідно з тогочасними уявленнями, ніби очищалася від скверни й ще з «не країни» ставала країною й водночас членом християнської співдружності.
І вже нове піднесення християнства на Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною.
Тому хрещення Русі князем Володимиром було продовженням тривалого процесу християнізації Київської Русі.
Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі — 28 липня — став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 році.

27 липня 2020 р.

Талановиті письменники України


Українська література має тисячолітню історію. Початки її належать до часів формування Київської Русі.  Ряди українських письменників з кожним роком зростають, з’являються нові обличчя, нові твори сучасності.
   На виставці «Талановиті письменники України», зібрані книги  Макса Кідрука, Андрія Кокотюхи,  ,    Володимира Лиса,   Любко Дереша,   Василя Шкляра, Світлани Талан та багато інших, які захоплюють душу і серце читача. То ж щиро запрошуємо до нашої бібліотеки на книжковий марафон.

21 липня 2020 р.

Сьогодні - 76 річниця визволення Волинської області від нациських загарбників



Друга світова війна – одна з найбільших трагедій людства ХХ століття, під час якої загинули мільйони українців. Адже наша земля, в тому числі й Волинь, була ареною запеклих бойових дій. За три роки окупації німці знищили понад 165 тисяч мирних волинян у наших селах і містах. Досі вважається, що при визволенні Волині загинули майже 26 тисяч радянських солдатів і офіцерів. Хоча ця цифра насправді є більшою щонайменше у два з половиною рази
Журналіст Володимир Лис оприлюднив десять найприкметніших, невідомих або маловідомих епізодів Другої світової війни на Волині.
ВОЛИНЬ У ВІЙНІ - ТОП-10 невідомих фактів про війну на Волині
1. Тепер вже, здається, ні в кого не виникає сумніву, що Друга світова війна на Волинь прийшла не в червні 1941, а у вересні 1939 року з нападом гітлерівської Німеччини на Польщу. Вже в перші дні тієї «вересневої війни» до Війська Польського було мобілізовано понад 5,5 тисячі жителів тих повітів Волинського воєводства, які тепер належать до нашої області. Якщо додати до них тих, що вже служили у війську та службовців «другого ешелону», то вийде цифра в понад десять тисяч.

Кожен десятий волинян загинув, ще близько півтори тисячі потрапили у полон. Більшість учасників вересневої війни вдруге стали солдатами, тепер уже Червоної Армії у 1944-му. Протягом перших двох тижнів війни у 1939 році німецька авіація зробила до десятка нальотів на Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський.

2. Уперше чобіт німецьких загарбників вступив на волинську землю, за свідченнями волинян-старожилів, вже 16 вересня 1939 року. Досить потужна німецька колона форсувала Буг в районі Ягодина, а також північніше і південніше й посунула в напрямку Ковеля. Через два дні вона досягла його околиць. А дехто твердить, що бачив солдатів вермахту і на ковельських вулицях. Хоча навряд, зважаючи на доволі потужний польський гарнізон.
Тут же, біля Ковеля 21 вересня відбулася зустріч представників радянського і німецького командування, після чого колона розвернулася на захід. Протягом 22-23 вересня німецькі війська, які вклинилися на волинську територію тут, а також на південному заході нинішньої області, були відведені за Буг. Більше того, на Холмщині протягом двох тижнів перебували підрозділи Червоної Армії. Є дані, що в німецькій колоні, яка «завітала» на Волинь, перебував і майбутній генерал-фельдмаршал фон Кляйст.

3. Що до війни з Німеччиною «перші совєти» готуються, стало зрозуміло, коли вже 1940 року почали відселяти жителів прикордонних сіл і хуторів. Всього повністю або частково було відселено мешканців 48 сіл і понад ста хуторів Шацького, Головнянського, Любомльського, Устилузького, Володимир-Волинського і Порицького районів.
У прикордонній зоні глибиною до тридцяти кілометрів спорудили понад 170 дотів, дзотів і окремих вогневих точок. У перші дні війни багато з них стали колективними братськими могилами.
Протягом квітня-червня 1941 року лише над територією Волині було зафіксовано понад півсотні порушень повітряного простору, а вісім літаків посадили на військових аеродромах. Льотчиків «дружньої Німеччини» звісно ж відпустили разом з технікою. Водночас за ці місяці було заарештовано понад 200 волинян за «розповсюдження чуток» про близьку війну з Німеччиною. Гірка іронія долі - більшість з них розстріляли вже після початку війни 22-24 червня у в'язницях Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського.

4. Уже першого дня війни потужний броньований кулак, який вторгся у велику п'ятдесятикілометрову «дірку» між позиціями п’ятої (Волинь) і шостої (Львівщина) радянських армій, здійснив кидок, гідний Книги рекордів Гіннеса, якби вона тоді існувала, - під вечір 22 червня ворожі війська, подолавши майже без опору 65 кілометрів, вийшли до Горохова. Про стан оборони в перші дні війни свідчить хоча б такий факт: Луцьк і Любомль, розташований лише за двадцять кілометрів від кордону, німці взяли в один день - 25 червня. Бої на захід від Луцька тривали до 27 червня.

5. 26 червня розпочалася чи не найбільша танкова битва Великої Вітчизняної війни, яка за кількістю бронетехніки, задіяної в ній, перевищує навіть знамениту Орловсько-Курську. Але, як засвідчує у своїх мемуарах маршал Костянтин Рокоссовський, який тоді командував дев'ятим механізованим корпусом, у військ, які підійшли в трикутник Рівне-Луцьк-Броди, не було навіть карт цієї місцевості, а були лише карти земель, розташованих за Бугом - до Любліна і далі. Отже, таки збиралися воювати на чужій території.
Під час цього танкового побоїща, яке закінчилося поразкою радянських військ, був встановлений ще один сумний рекорд, абсурдний за своєю безглуздістю: екіпажі півтори тисячі радянських танків, в тому числі майже шести сотень новеньких «тридцятичетвірок», підбитих або заглухлих на полі бою, були розстріляні своїми ж на виконання горезвісного таємного наказу колишнього наркома оборони, «першого червоного офіцера» Клима Ворошилова.

6. Німецькі війська повністю окупували область 8 липня, коли за наказом командарма 5-ої армії Потапова її підрозділи залишили селище Колки та ще близько тридцяти населених пунктів Колківського, Маневицького, Цуманського та Олицького районів. Для порівняння скажемо, що цього ж дня німецькі війська взяли Житомир і вийшли на підступи до Києва, оборона якого почалася 10 липня 1941 року.
Відразу після окупації в область ЦК КП(б)У направив або залишив для підпільної роботи і організації партизанських загонів в окупованій області майже дві з половиною сотні партійних і комсомольських працівників. Більшість із них або не дійшли до місця призначення, або вже в своїх містах і селах були розстріляні німцями. Вдалося організувати кілька підпільних груп і чотири загони, з яких ефективно почав діяти, по суті, лише один - Степана Шковороди в Шацькому районі.

7. У квітні 1942 року на хуторі поблизу села Рудка-Козинська Рожищенського району відбувається нарада керівників ОУН з участю Романа Шухевича, Дмитра Клячківського, Миколи Лебедя та інших провідників, на який приймають рішення про створення Української повстанської армії. Перший зафіксований бій повстанців з німцями - у серпні 1942 року сотні Остапа (Сергія Качинського) біля села Піддубці Луцького району. Восени 1942 року на Волинь приходять відомий партизанський чекістський загін Дмитра Медведєва і з'єднання Антона Бринського. Наступного року - з'єднання Олексія Федорова, який одночасно очолює підпільний обком КП(б)У.
Із березня по листопад 1943 року на території восьми районів діє повстанська Колківська республіка, яка за цей час зазнає вісімнадцяти нападів з боку німців і півтора десятка - з боку червоних партизанів Медведєва, Федорова та інших. Всього за воєнні роки на Волині діяло або рейдувало сім з'єднань і майже два десятки окремих загонів і груп червоних партизан загальною численністю трохи більше 30 тисяч чоловік, з яких жителями області було близько шести тисяч. У серпні 1943 року підрозділи УПА на короткий час здобули місто Камінь-Каширський, на початку наступного року зробили спробу оволодіти Гороховом. У Турійському районі діє Волинська Січ.


8. Визволення області військами Червоної Армії, як відомо, почалося 29 січня 1944 року. Тепла зима і відлига, яка привела до розливу річок і боліт, дозволили сповна використати кавалерію, що несподівано прорвалася до Луцька і оволоділа містом. Сталін не повірив у те, що Луцьк визволено, і на честь цієї події у Москві салютували лише 5 лютого. Саме це число довго, аж до середини 1960-х років, вважалося офіційною датою визволення нашого обласного центру. Для порівняння скажемо, що Вінницю, розташовану значно східніше, визволили від німців лише на початку квітня, а весь Крим - 12 травня 1944 року.
Тоді ж, навесні сорок четвертого, на Волині з приходом радянської влади відновилися масові репресії. Перші арешти були проведені вже у лютому-березні, а 18 травня 1944 року на території восьми східних районів області була проведена масова облава, під час якої було заарештовано понад тисячу українських патріотів. Через кілька днів на схід помчали перші три ешелони, а всього до кінця року з Волині у Сибір, Казахстан, в Архангельську область було відправлено п'ятнадцять поїздів із майбутніми в'язнями ГУЛАГу.

9. Війна у 1944 році, на відміну від 1941-ого, застрягла на Волині надовго. Але всі рекорди побила битва під Ковелем. Це єдине українське місто, яке війська Червоної Армії не могли взяти більш ніж чотири місяці. Звичайно, посилена оборона його німцями була ще й тому, що Ковель як великий залізничний вузол стояв на перехресті кількох важливих стратегічних напрямків.
Першу, доволі нахабну спробу захопити Ковель ще до підходу частин регулярної армії зробили загони партизанського генерала Олексія Федорова в першій половині лютого. Ця авантюра закінчилася доволі печально. З'єднання під час бою на підступах до міста втратило більше половини свого складу, а самого Федорова від покарання врятувало лише його партизанське минуле.
Коли стало зрозуміло, що оволодіти Ковелем із ходу не вдасться, наказом Сталіна був спеціально створений Четвертий Білоруський фронт. Це єдиний з фронтів, які діяли під час Великої Вітчизняної, який проіснував менш як два місяці. Про цей фронт воліли не згадувати, коротка розповідь про нього є лише у багатотомній «Истории Великой Отечественной войны 1941-1945 г.г.» До складу фронту було віддано чотири загальновійськові, дві танкові і дві повітряні армії. Сила! Але вона довго нічого не могла подіяти з іншою силою.
Під Ковель тричі приїжджав заступник Верховного головнокомандуючого маршал Георгій Жуков. Після другого його візиту були зроблені оргвисновки, яких, здається, не було з сорок другого року. Було понижено у званні і позбавлено посад аж 28 осіб вищого офіцерського складу, в тому числі й другого командуючого фронтом генерала Павла Курочкіна, а сам фронт розформовано. Ковель змогли взяти лише 6 липня.

10. Офіційною датою остаточного визволення області вважається 21 липня. Але спогади волинян старшого віку та й архівні документи засвідчують, що, наприклад, моє рідне село Згорани, а також Шацьк, Піщу, Пулемець було визволено 22 липня, а крайні населені пункти північного заходу області Хрипськ і Красний Бір - 23 липня. Отож, як часто велося, очевидно поспішили відрапортувати завчасно про повне визволення з випередженням на два дні. Більше того, певний час датою визволення Волині від фашистських загарбників вважалося навіть 20 липня.
Після визволення області понад півтори сотні тисяч волинян воювали на фронтах в Польщі, Німеччині, Східній Пруссії і Прибалтиці, служили у військах в тилу, наближали Перемогу на трудовому фронті. Майже кожен третій не повернувся до рідних домівок. А ще близько п'яти тисяч молодих шістнадцятирічних-сімнадцятирічних юнаків, яких називаємо солдатами останнього воєнного призову, чекали страждання і багатьох мученицька смерть у далеких саратовських степах.
Нині серед близько шести тисяч фронтовиків, учасників бойових дій, які є в області, більше половини - це оті колись молоді хлопці, мобілізовані у сорок четвертому, а нині люди похилого віку, які живуть переважно у наших селах і селищах, і є найбільш незахищеними ветеранами, про яких не завжди згадують на 9 Травня. Згадаймо їх і віддаймо належну шану.
Друга світова війна у вересні 1939 року на волинській землі тривала 14 днів: розпочалася з приходом 16 вересня німецьких, а 19 вересня - радянських військ. Останній бій між Червоною і польською арміями відбувся в районі Шацька 28-29 вересня 1939 року. У 1941 році бої між частинами Червоної Армії і німецького вермахту тривали сімнадцять днів - з 22 червня по 8 липня. А ось в 1944 році війна на Волині продовжувалася цілих 177 днів - з 28 січня (на крайньому рубежі області) і до 23 липня, коли були визволені останні населені пункти Волині.

14 липня 2020 р.


Сьогодні, 15 липня, відзначають День українських миротворців.

Це свято встановлено постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року. Саме цього дня у 1992 році з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в «гарячих точках» планети.
За ці роки понад 44 тисячі українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у різних регіонах планети - Косово, Боснії і Герцеговині, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Еритреї, Грузії, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго, тощо.
 Попри продовження бойових дій на Сході нашої держави, Україна й надалі дотримується міжнародних зобов’язань щодо участі в миротворчих операціях ООН.
У нашій бібліотеці   організована книжкова виставка «Людина, що несе мир», з книжковими і періодичними виданнями, на сторінках яких історії вірності присязі учасників миротворчих операцій та спогади про славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту.

23 червня 2020 р.

Сьогодні - річниця розстрілів в'язнів Луцької тюрми російськими окупантами.
23 червня 1941 року тисячі патріотів України були вбиті органами НКВД.
Вбиті за те, що вони любили Україну і не хотіли бути рабами Москви.
Ростислав Кушнірук - один з тих волинян, чия родина зазнала втрат: поміж розстріляних були троє його дядьків, тіл яких так і не знайшли.
  Чоловік   згадує, як з початком війни у село Княгинінок , несподівано повернулася раніше заарештована тітка. Тоді йому було неповних 11 років.
"Бачимо - йдуть три жінки. Батько гукнув до сестри: "Ганно, а де ж Петро?!". Вона як стояла, так і впала. Каже: "Постріляли...". Як постріляли?! Як постріляли?! В голові такого не вкладалося! То ж сиділи у тюрмі і за Польщі і живі були! То було страхіття!", - розповідає Ростислав Кушнірук.
Петра, Артема та Івана Корольчуків, родичів пана Ростислава, судили за те, що були членами ОУН-боївок, але про смертну кару на той час не йшлося. Сім'я чекала, що їх вивезуть до таборів у Сибіру. Тому родині важко було повірити, що молодих чоловіків розстріляли.
Тітка Ольга розповідала, що жінок чомусь відпустили; перед розстрілом чоловіків один із наглядачів заглянув до камери і гукнув: "Всем лежать тихо, иначе будет так, как вашим мужьям."
Батько Ростислава Кушнірука на другий день з тіткою на підводі поїхав до Луцька шукати загиблих рідних. Ростислав, якого лишили неподалік, згадує, що чув, як кричали з горя люди: "Крики там були - не передати... Мої не знайшли нікого, бо ж тіла скидали у ями, вапном посипали..."
Ростислав Кушнірук був з батьками і на похороні знайдених розстріляних, який німці дозволили організувати у Луцьку у серпні 1941 року. Тоді ж люди поставили чотири дубові хрести на місцях поховань.
Хрести, встановлені в пам'ять про розстріляних, НКВС зруйнувало у 1944 роціКопирайт изображенияІНСТИТУТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ'ЯТІ
Image captionХрести, встановлені в пам'ять про розстріляних, НКВС зруйнувало у 1944 році
Але у 1944-му енкаведисти хрести наказали знести, а ті місця - заасфальтувати.
У 1960 році влада вирішила розмістити у тюрмі музичне училище. Ростиславу Кушніруку довелося працювати тут викладачем.
"Я дав клятву Богу, що танцювати по кістках моїх рідних не буду! За 26 років роботи в училищі я ту клятву не порушив, може тому Бог вділив мені довголіття, щоби я дожив до цих днів. І я готовий стати на коліна перед тими, хто робить таку благу справу", - каже він.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
За даними Інституту національної пам'яті, радянська влада, відступаючи улітку 1941-го перед нацистами, знищила у в'язницях на території Західної України, за різними даними, від дев'яти до 20 тисяч людей.
.
.
джерело-(Оксана Коваленко  для ВВС Україна, Луцьк  23 червня 2017)

20 червня 2020 р.


В нашій книгозбірні ,до вашої уваги,тематична  віртуальна викладка "Червень 1941:Над пам'яттю роки не владні".
22 червня 1941 року розпочався найкривавіший період Другої світової війни. У нещадному протистоянні сталінського та гітлерівського тоталітарних режимів загинули десятки мільйонів людей.
Пам'ять про синів і дочок українського народу, які відстояли перемогу в тій страшній війні, на своїх плечах винесли тягар воєнного і повоєнного лихоліття, стали жертвами нацизму – назавжди у наших серцях.
Нині зі зброєю у руках захищаючи нашу незалежність і суверенітет, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки.
Вічна пам'ять полеглим. Честь і слава живим героям!!!


7 травня 2020 р.

9 травня відмічається день закінчення страшної, безмірно жорстокої війни, яка тривала 1418 днів і ночей.


Історія Дня Перемоги як всенародного свята розпочалася 8 травня 1945 року за рішенням Президії Верховної Ради СРСР.

Перше свято Перемоги 9 Травня

Шлях до перемоги був довгим випробуванням. Вона була завойована мужністю, бойовою майстерністю і героїзмом радянських воїнів на полях битв, самовідданою боротьбою партизан і підпільників за лінією фронту, щоденним трудовим подвигом працівників тилу, об’єднаними зусиллями антигітлерівської коаліції і антифашистського руху.

Берлін був узятий 2 травня, але німецькі війська чинили запеклий опір Червоній армії ще більше тижня, перш ніж фашистським командуванням, щоб уникнути марного кровопролиття, було, нарешті, прийнято рішення про капітуляцію.
Незабаром з радіоприймачів по всій країні зазвучав урочистий голос Юрія Левітана : «9 травня 1945 року у Берліні представниками германського верховного командування підписаний акт про беззастережну капітуляцію германських збройних сил. Велика Вітчизняна війна, яку вів радянський народ проти німецько-фашистських загарбників, нарешті завершена.
Німеччина повністю розгромлена. Товариші червоноармійці, червонофлотці, сержанти, старшини, офіцери армії і флоту, генерали, адмірали і маршали, вітаю вас із переможним завершенням Великої Вітчизняної війни. Вічна слава героям, полеглим у боях за свободу і незалежність нашої Батьківщини!»

За наказом І. Сталіна цього дня в Москві був даний грандіозний салют з тисячі гармат. Указом Президії Верховної Ради СРСР в ознаменування переможного завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників та історичних перемог Червоної армії 9 травня було оголошено Днем Перемоги.

.........#джерело_сайт_Корпоративус_

23 квітня 2020 р.

Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Зважаючи на те, що «в історичному розумінні книга є найбільш потужним фактором поширення знання і найбільш надійним засобом його збереження», День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.
Вважається, що День книги відзначався ще в першій половині XX століття. Ідея його створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. У 1926 році іспанський король Альфонс XIII розглянув його пропозицію і підписав королівський указ, згідно з яким 7 жовтня (вважалося, що в цей день народився Сервантес) запроваджується День іспанської книги. У 1930 році День книги в Іспанії перенесли на 23 квітня, коли, ймовірно, помер письменник. 

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.

14 квітня 2020 р.

14 квітня 2020 р. наша бібліотека прийняла участь в онлайн-нараді за темою: «Робота бібліотек області в умовах карантину», яка відбулась  об 11.30 год. за участі працівників Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки в онлайн режимі.
  Приємним та корисним було спілкування з колегами,багато чого цікавого для себе почерпнули з діалогу.Чекаємо нових онлайн-зустрічей!



25 лютого 2020 р.

За вікном зима. Ось у таку пору, 25 лютого 1871 року, народилася Лариса Петрів­на Косач (Леся Українка). Це ніжне і дзвінке ім'я належить до найвеличніших імен нашого народу. Псевдонім Лариси Петрівни Косач твер­до і назавжди зафіксований у пам'яті кожного українця, і не тільки українця.
Леся належить усім, хоч осягнення її вимагає певної інтелекту­альної підготовки, її творчість зіткана з різних мотивів світової культури.
 Всебічно обдарована, з тонким відчуттям музики й образотворчого мистецтва, з нахилом до засвоєння мов, Леся Українка виявила свій хист у різноманітних жанрах художньої літератури.  
    Леся Українка була талановитою перекладачкою, вона володіла багатьма мовами: німецькою, французькою, латинською, давньогрецькою, італійською, англійською, іспанською, російською, польською, болгарською, вільно читала твори чеських і словацьких письменників. Вірші Гейне, Байрона, Ади Негрі, уривки з творів Данте й Шекспіра, давні єгипетські пісні у її відтворенні.
Пройдуть роки, десятиліття, століття, а Ле­сина поезія буде жити, бо: «Від юних літ і до останнього подиху стояла наша прекрасна Леся Українка з вояцьким щитом у руці на стражі правди і добра, мов легендарна дівчина-витязь, закута в кольчугу свого безстрашшя, гідності і правоти».
В книгозбірні ,до уваги читачів,діє книжкова експозиція  "Лесина весна".